Marokkaan met Islamitische naam wil wegens discriminatie een naamswijziging

11 jan 2019
Nieuws

De 48-jarige Marokkaan Mostafa Benomar uit Montreal, Canada, wil zijn naam wijzigen naar “Stofa.” Naar eigen zeggen klinkt zijn naam te Islamitisch en wordt hij hierdoor gediscrimineerd.

Op 10 november 2018 heeft Mostafa een verzoek ingediend bij de Rechtbank om zijn naam te wijzigen. Deze is echter afgewezen. Mostafa legt zich hier niet bij neer en gaat in hoger beroep.

Islamitische naam

Zijn verweer is dat zijn naam te Islamitisch klinkt, waardoor hij vaak te maken krijgt met discriminatie. Met name op de arbeidsmarkt ervaart hij hinder bij het vinden van een baan. Daarnaast is hijzelf geen moslim en kan hij zich niet vinden in de naam die hij destijds van zijn ouders heeft gekregen.

Tevens kan Mostafa zich er niet in vinden dat een naam, geslacht, afkomst of religie mee weegt in een sollicitatie. Motivatie zou immers zwaarder moeten wegen in de afweging een kandidaat uit te nodigen en/of aan te nemen voor een baan. Zelf wil hij zich, als Marokkaan, niet verschuilen achter discriminatie, maar begint inmiddels wel te geloven dat dit de oorzaak is. Na de vele afwijzingen begint de moed in zijn schoenen te zakken.

Mostafa is geboren in Marokko en op latere leeftijd naar Canada verhuisd. Naar eigen zeggen moesten zijn ouders destijds gedwongen een naam uitkiezen uit een lijst die beschikbaar werd gesteld. De naam “Mostafa” zou niet bij hem passen wegens de religieuze achtergrond ervan en kenmerkt hem daardoor niet. Daarnaast gaat hij al 20 jaar door het leven als “Stofa” en is dat ook hoe zijn vrienden en zakenrelaties hem kennen.

Het zal moeten uitwijzen of de Rechtbank de situatie zodanig ernstig vind om de naamswijziging toe te kennen.

Rijksoverheid discriminatie (Marokkaan vraagt naamswijziging aan wegens discriminatie)
Rijksoverheid arbeidsdiscriminatie

Naamswijziging

Een naamswijziging is mogelijk wanneer de rechter vind dat er sprake is van voldoende zwaarwichtig belang. Dit belang moet daarnaast zwaarder wegen dan het maatschappelijk belang.

Enkele redenen die een naamswijziging rechtvaardigen zijn o.a.:
-een buitenlandse naam die moeilijk uit te spreken of te schrijven is;
-de voornaam is verbonden met een emotioneel zwaar verleden;
-of de naam zorgt voor ernstig psychisch lijden.

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie