20 jaar cel voor moordenaar in “Mocro maffia” zaak

10 jan 2019
Nieuws

Shurandy S. krijgt 20 jaar cel voor de moord op Reduan B. Reduan is vorig jaar op 29 maart vermoord in Amsterdam-Noord, omdat zijn broer Nabil B. kroongetuige is.

De koelbloedige moord vond plaats op klaarlichte dag. De familie van Nabil B. is ondergedoken en wordt op dit moment zwaar beveiligd.

Verklaring Shurandy S.

De broer van kroongetuige Nabil B. was onschuldig en had zelf niks met criminaliteit te maken. De 40-jarige Shurandy S. uit Hilversum gaf aan niet te weten wie hij dood schoot en dat hij gewoon de opdracht uitvoerde. Ook gaf hij aan dat hij dacht dat het om een criminele afrekening ging. De rechter vind het hierdoor echter niet nodig een zwaardere straf op te leggen aan Shurandy S.

De kroongetuige Nabil B. zou getuigen tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi en zijn handlanger Saïd Razzouki. Zij zouden hierdoor wraak hebben genomen door zijn broer te vermoorden. De liquidatie heeft een week, nadat het Openbaar Ministerie bekend maakte dat er een kroongetuige is, plaatsgevonden. De Rechtbank vind echter dat de intentie van de moord, Shurandy S. niet aangerekend kan worden. Hij wist immers niet wat de achtergrond en intenties waren van de moord.

mocormaffia Ridouan T.
Saïd Razzouki (links) en Ridouan Taghi (rechts)

De Rechtbank legt echter wel een straf van 20 jaar cel op, omdat de gevolgen voor de nabestaanden even erg zijn als vergelijkbare liquidatiezaken. Het Openbaar Ministerie eiste op 13 december een celstraf van 28 jaar. De Rechtbank heeft in haar beslissing meegenomen dat Shurandy S. spijt heeft betuigd en een bescheiden strafblad heeft.

“Moment van zwakte”

Shurandy S. wil niet zeggen wie de opdrachtgevers zijn, omdat hij bang is dat hij daarmee zijn gezin in gevaar brengt. Ondanks dat hij niet wil zeggen wie de opdrachtgevers zijn, heeft hij wel vermeld dat hij een bedrag van 100.000 euro zou krijgen voor de moord. Ook zegt hij dit bedrag nooit te hebben ontvangen.

Shurandy S. heeft in de rechtbank verklaard dat hij de opdracht aannam in een moment van zwakte. Hij kampte op dat moment met een cocaïneverslaving, relatieproblemen en de scheiding van zijn ouders. Dankzij camerabeelden wist de politie hem na twee dagen te arresteren. Ook is zijn dna aangetroffen op het wapen dat is gebruikt bij de moord op Riduan B.

Beloning voor gouden tip

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Ridouan Taghi de opdrachtgever is van de moord op Riduan B, alsmede opdrachtgever van een hele reeks andere liquidaties. Justitie heeft een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de verblijfplaats van Ridouan Taghi.

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie